Word vandaag nog plantenouder!

Een van de meest helende dingen die je voor jezelf kan doen is het worden van een plantenouder. Dat is overigens compleet on-ironisch bedoeld; het verzorgen van planten is namelijk niet alleen beter voor jou én je omgeving omdat de aanwezigheid van planten die twee dingen bevorderen, maar ook omdat op die manier ergens voor zorgen gewoon heel leuk en bevredigend is. Maar hoe word je nu een goede plantenouder, voor een grote plant woonkamer of voor allemaal kleine plantjes?

Verdiep jezelf 

Allereerst is het om je te verdiepen in alle plantensoorten die er zijn, en dan vooral de soorten die je ook daadwerkelijk in huis kan halen om te verzorgen. Ook is het goed om niet meteen te veel plant op je vork te nemen; begin klein, begin met één of twee plantensoorten waar je veel van weet en waarvan je zeker weet dat je ze met hun specifieke behoeftes in leven kan houden, en kijk eerst of het iets voor jou is. Breid daarna pas je collectie planten uit. Elke plantensoort, en heel veel subsoorten binnen die soorten, heeft namelijk zijn eigen behoeftes en dingetjes. Sommige planten willen heel veel direct licht, anderen willen een specifieke temperatuur. Sommige planten hebben plantenvoeding nodig in de winter, anderen in de zomer en sommigen zelfs het hele jaar door. Cactussen staan natuurlijk bekend voor hun gemakkelijkheid qua verzorging, maar ook die hebben een gebruiksaanwijzing waar je maar beter aan kan voldoen. Je wil niet die plantenouder zijn die een cactus laat sterven.  

Ingraven maar 

Een goed idee bij het worden van een plantenouder maar niet zo goed weten waar te beginnen, is het aanschaffen van een grote plant. Denk bijvoorbeeld aan een plant uit de palmsoort, en dan niet de boom maar écht de plant. Met van die grote bladeren, zo’n plant die ergens langs omhoog wil klimmen en het liefst alleen maar groeit. Deze planten hebben geen direct zonlicht nodig én willen graag vochtige lucht, wat ook voor jou goed is. Luchtvochtigheid is iets wat we namelijk vergeten, maar het is goed voor ons lichamen, en dus ook voor de palmsoorten. Sowieso zijn planten in huis goed voor je; ze maken letterlijk je lucht frisser én maken je huis gezelliger en levendiger, dat zowel letterlijk als figuurlijk. 

Geef een reactie