Het verzorgen van verschillende soorten planten

Het hebben van een plant in huis is erg goed om verschillende redenen. Een beetje groen in huis is goed voor de luchtsamenstelling in je huis. Er zal een stuk meer zuurstof in huis zijn en de kleur groen is goed om een beetje tot rust te kunnen komen. Echter levert het verzorgen van de binnenplanten soms nogal wat problemen op. Planten hebben verschillende wensen en hoeven niet allemaal even veel water te hebben. 

De afkomst van een plant

Er zijn een hoop verschillende planten die jij in huis kunt halen. Welke voor jou het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de plek en ruimte die je er voor hebt. Ook is het verstandig om te kijken naar hoeveel verzorging een plant nodig heeft. Als jij niet goed bent in het onderhouden van planten, kun je beter een plant uit kiezen die wat minder aandacht nodig heeft. De strelitzia reginae is een populaire plant voor in huis en is afkomstig uit Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is er veel zon en deze plant heeft dan ook gedurende de dag veel zonlicht nodig. Een Peperomia Obtusifolia heeft daarentegen een stuk minder zonlicht nodig. De Monstera komt uit het tropisch regenwoud en heeft in zijn normale habitat geen last van veel direct zonlicht. In de omgeving waar deze plant groeit staat veel hoge begroeiing die het zonlicht voor de monstera tegenhouden. Door goed te weten hoe een plant in zijn natuurlijk omgeving groeit, kan je een veel betere indicatie krijgen van hoe je een plant moet verzorgen.

De bewatering van een plant

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft de ene plant een stuk minder water nodig dan de ander. Denk hierbij maar aan het verschil tussen een cactus en de planten die hier in Nederland groeien. Zo heeft de strelitzia bijvoorbeeld erg veel water nodig. Zeker gedurende de warmere periodes zal de plant een hoop water verbranden. Het is het beste om deze plant gedurende de week enkele keren water te geven. Als je deze plant water geeft is het belangrijk dat de grond pas droog wordt als je hem alweer bijna water moet geven. Bij een monstera is dit heel anders. De monstera heeft liever een stuk drogere grond. Als de grond erg vochtig is zullen de wortels van de planten hier niet goed mee om kunnen gaan.

In de warmere maanden is het bij verschillende planten ook nodig om de bladeren van de planten wat water te geven. Dit kun je doen met een waterspuit waarmee je een klein beetje vocht op zowel de bovenkant als onderkant van het blad spuit. Doordat de luchtvochtigheid in de zomer vaak een stuk lager is kunnen de bladeren weinig vocht uit de lucht halen terwijl ze dit wel nodig hebben. 

Geef een antwoord